Gatudammsäsongen var i år klart mildare än tidigare -den regniga april dämpade dammhalterna

Den här våren var det exceptionellt väder, eftersom det snöade rikligt i huvudstadsregionen ännu i slutet av april. Detta gjorde att gatudammet inte kom ut i luften, vilket gjorde att dammhalterna denna vår var mindre än tidigare år, visar HRM:s mätningar av luftkvaliteten.
Den regniga våren medförde en lättare gatudammsäsong
Enligt mätningar från Helsingforsregionens miljötjänster (HSY) var dammhalterna mindre än vanligt i huvudstadsregionen denna vår. Dammsituationen underlättades av att den snöiga och regniga våren väl fuktade vägytorna i mars–april, vilket minskade uppvirvlingen av damm i andningsluften.
- Vi mäter luftkvaliteten i huvudstadsregionens livligt trafikerade områden med sex mätstationer. Denna vår hade dessa mätstationer 2–13 dammiga dagar beroende på område. Under motsvarande period i fjol var antalet dammiga dagar i trafikmiljöer klart fler, det vill säga 9–22 dagar, berättar HRM:s luftvårdsexpert Saija Korhonen.
Under dammiga dagar har de inandningsbara partiklarna en dygnskoncentration på över 50 mikrogram per kubikmeter. De högsta koncentrationerna av inandningsbara partiklar mäts under gatudammperioden ofta längs huvudlederna, där trafikmängderna och körhastigheterna är stora. Även i år har de högsta halterna uppmätts längs den livligt trafikerade Tavastehusleden. HRM följer upp luftkvaliteten i huvudstadsregionen med elva mätstationer i olika miljöer.
Gatudamm finns fortfarande kvar i luften under torra och soliga dagar
Tidpunkten och intensiteten för vårens gatudammsäsong varierar från år till år beroende på vinterns och vårens väderförhållanden. De förhöjda koncentrationerna av gatudamm försämrar särskilt de andningssjukas välbefinnande.
- Maj var speciellt torr, och finkornigt damm finns fortfarande kvar på gator och vägar. Trots att den egentliga gatudammsäsongen är över kan gatudammet fortfarande tillfälligt försämra luftkvaliteten i livligt trafikerade områden under torra och soliga dagar, säger Korhonen.
Ytterligare åtgärder krävs för att minska koncentrationerna av gatudamm
Halterna av gatudamm har sjunkit betydligt under de senaste 20 åren. Mängden gatudamm har minskat på grund av bland annat effektivare rengöring av gator, dammbindning med utspädd kalciumkloridlösning, användning av tvättat och sållat sandningsgrus och lägre körhastigheter.
Under de allra senaste åren har halterna av inandningsbara partiklar minskat litet. Gränserna för luftkvaliteten håller på att stramas åt och ytterligare åtgärder behövs för att minska dammhalterna under de kommande åren.
- Koncentrationerna av gatudamm kan minskas genom att öka friktionsdäckens andel samt genom att minska trafikmängderna och körhastigheterna. Dessutom borde man ytterligare effektivera rengöringen och dammbindningen av farleder och gator samt säkerställa att de får tillräckliga resurser, säger Hanna Manninen, chef för HRM:s luftvårdsenhet.
HRM publicerar rapporten ”Luftkvalitet i huvudstadsregionen 2023” i juni 2024. Luftkvaliteten i huvudstadsregionen och övriga Nyland kan följas i realtid på adressen hsy.fi/luftkvalitet.


Koncentrationstrender för inandningsbara partiklar vid olika mätstationer från åren 2004–23 samt vid den mobila mätstationen i Tavastehusleden åren 2015–2016 och 2022–23, vid den mobila mätstationen i Mosabacka åren 2022–23, vid den mobila mätstationen i Grankulla åren 2018 och 2023 samt vid den mobila mätstationen i Avfallskraftverket år 2023. Årshalterna har stigit något sedan föregående mätperiod vid Tavastehusleden.

HRM följer upp luftkvaliteten i huvudstadsregionen med 11 mätstationer i olika miljöer. På bilden finns Tavastehusledens mätstation, varifrån man får information om bland annat gatudammhalterna längs huvudlederna. Längs Tavastehusleden har man följt med halterna av inandningsbara partiklar, det vill säga gatudamm, 2015–2016 samt 2022–2023 och mätningarna fortsätter ännu i år. Mätningsstationen vid Tavastehusleden beskriver även luftkvaliteten i närheten av andra livligt trafikerade huvudleder.
För mer information: